Špagetová hnízda
Špagetová hnízda se na talíři vyjímají úplně jinak, než běžná "špagetová motanice". Vyzkoušejte je a uvidíte, jak se vám bude tato vizuální úprava líbit.
Ingredience: 400 g špaget, 350 g mraženého špenátu, 200 ml smetany, 150 g sýra ricotta, 3 stroužky česneku, 1 větší cibule, sůl, olivový olej, muškátový oříšek
Postup: Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Na oleji zesklovatíme na drobno nakrájenou cibuli, pak přidáme rozmrazený špenát, který před tím uvaříme. Ricottu, smetanu a rozetřený česnek vmícháme do částečně zchladlého špenátu a dochutíme muškátovým oříškem. Promícháme se špagetami, trochu prohřejeme a za pomocá lžíce a vidličky vytvoříme hnízda, která dáme na talíře.y
Co?Špagety ti nejedou?Ajaj...
Pudinkový koláč
K nedělnímu odpoledni si mnoho z nás představí i nějaký ten sladký zákusek. Co si dát třeba pudinkový koláč?
Ingredience: 500 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 70 g krystalové cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky soli, 70 g másla, 1 vejce, 2,5 dl mléka krém: 1 l mléka, 80 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 100 g cukru poleva: 100 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého pokrmového tuku
Postup: Prosátou mouku dáme do mísy, smícháme s droždím, krystalovým a vanilkovým cukrem, solí, vejcem, přidáne vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ubrouskem a teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále prohněteme, dvě třetiny těsta rozválíme, dáme na vymaštěný plech tak, aby okraje přečnívaly. Potřeme vychladným krémem, zbylé těsto rozválíme na tenký plát a opatrně pomocí válěčku jím překryjeme krém. Okraje těsta stlačíme, aby krém nevytekl. Těsto propícháme vidličkou a několik minut ještě necháme kynout. Upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý koláč potřeme čokoládovou polevou.
Příprava krému: Ve 2 dl mléka rozmícháme pudinkový prášek. Zbylé mléko s cukrem uvedeme do varu, vmícháme pudink a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout.
Příprava polevy: Do kastrůlu dáme čokoládu rozlámanou na kousky a pokrmový tuk. Za stálého míchání rozpustíme ve vodní lázni. Občas až do vychladnutí promícháme.
Držíte dietku?A co takhle.....
Mexické hovězí karbanátky
Mexická kuchyně - to nejsou jen pikantní záležitosti, po kterých vás pálí celá ústa. Dnes si tedy trochu odpočineme od dábělských záležitostí a ochutnáme, jak si v Mexiku dělají karbanátky.
Ingredience: 340 g mletého hovězího masa, 1 najemno nasekaná cibule, 1 lžíce oleje, 4 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička chilli, 1 stroužek prolisovaného česneku, sůl, pepř, 1 ušlehané vejce, mouka na obalení, olej na smažení, řeřicha na ozdobení
Postup: Cibuli necháme na oleji zesklovatět. Vmícháme hovězí maso, strouhanku, koření, česnek a sůl a pepř a postupně přidáváme vejce, dokud směs nedrží tvar. Směs vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na 8 kousků. Pomoučněnýma rukama vytvarujeme 8 pravidelných karbanátků. Máme-li obavu, aby nám směs nepraskala, jednotlivé porce ještě jednou propracujeme. Obalíme v mouce a necháme v ledničce ztuhnout. Do velké pánve vlijeme dostatek oleje, aby karbanátky byly zcela zakryté. Smažíme po dvou, dokud karbanátky nezezlátnou a nejsou důkladně propečené. Vyjmeme z oleje a necháme na ubrousku okapat. Uspořádáme na talíř a ozdobíme řeřichou.
Tip: Podáváme se zakysanou smetanou nebo omáčkou taco a avokádovým nebo rajčatovým salátem. Jako přílohu podáváme pšeničné tortily.
A to by mohlo stačit.Pokuď jste si nevybrali, tak se jděte kouknout třeba na jiné stránky..Sdravíím..Nicol
|